Kompletní čištění a ochrana, to je to, co najdete v Mothers® podrobném průvodci detailingovým světem. Nic nesnese srovnání se spokojeností, kterou cítíte, když se perfektně postaráte o svého miláčka, ať již jde o auto, motorku, loď či karavan. Zde se od nás dozvíte vše od nejjednodušších úkonů až po technicky náročné a profesionální řešení. Náš průvodce vám prozradí vše. Vítejte v úžasném fanatickém světě péče o auta, motorky, atd. Neváhejte a pojďte se nechat unést do světa detailingu.

Uvodní obrázek k článku

Kdy? Jak? Proč? Čím?

„Čas strávený čištěním a leštěním je vaší investicí do budoucna. A lidé od Mothers® to vědí moc dobře.“

Mothers® se už desítky let věnuje problematice péče o auta, motorky, lodě a karavany a pomáhá vám udržet vašeho miláčka tak, aby vypadal co nejlépe, co nejdéle. V tomto podrobném průvodci je sbírka užitečných tipů a triků, které sestavují naši chemici a technici pro vaše detailingové potěšení. Moc dobře víme, které nástroje a materiály pro péči o vozidlo používat a sestavili jsme také podrobný kalendář, který vám pomůže pochopit, kdy a co je třeba udělat.

Doplňující obrázek k článku

Chcete-li vědět všechny detaily hned na začátku, doporučujeme projít tuto příručku až dokonce. Možná najdete nový trik nebo zjistíte, že doposud používaná technika nebyla tak vhodná. Pokud jste jedním z těch lidí, kteří nemají čas, použijte tohoto průvodce jako rychlou odpověď na důležité otázky. Mějte na paměti, že je velký rozdíl mezi důkladným detailingem a rychlým umytím v myčce. My vám pomůžeme, abyste vše dělali smysluplně, správně, rychle a neplýtvali svůj čas na zbytečné omyly.
Mothers® vyžaduje odpovědný přístup a provedení péče o vozidlo, protože pokud to neuděláte důkladně, znamená to nedostatečný výsledek. Pro každý úkon si najděte ten správný přípravek, používejte správné vybavení, a hlavně si dejte pořádně záležet.

 

Přístup

Rozmyslete a naplánujte svoji představu, abyste měli jasno v tom, jakých výsledků chcete dosáhnout. Vyhodnoťte stav svého vozidla: pneumatiky, kola, barvu a lak, interiér (potahy, koberce, čalounění a palubní desku). Pak budete moci určit, jaké budete potřebovat pro dané materiály nástroje a kolik času bude nutné péči věnovat. Budete také muset vybrat vhodné místo pro práci, nejlépe v garáži nebo alespoň ve stínu. Kromě potřebné energie a chuti budete také potřebovat vodu a zřejmě přívod el.proudu. (pro leštičku, kompresor a trochu té hudby, aby se vám lépe pracovalo :-). Ujistěte se, že máte dostatek místa a vhodného prostoru pro práci (čistič na kola sice dělá zázraky, ale určitě ho nechcete spláchnout do přírody).

Doplňující obrázek k článku

Po posouzení stavu a potřeb vašeho vozidla se můžete cítit poněkud nejistě, jelikož kompletní detailingové práce mohou zahrnovat spoustu kroků a mnoho malých procesů. Proto si od nás nechte pomoci tímto průvodcem.

  • Chcete-li si věci ulehčit, rozdělte potřebný proces na menší úkoly, které je potřeba provést.
  • Krok za krokem si jednotlivé úkony naplánujte.
  • Obecně řečeno je lepší začít nejdříve u interiéru, až poté pokračovat na exteriéru a to od shora dolů.
  • Výjimky k pravidlu „nejdříve uvnitř a potom od shora dolů“ jsou péče o kola a pneumatiky. Pokud plánujete větší opravu škrábanců, odstraňování skvrn nebo leštění límců, proveďte to před leštěním a voskováním karoserie.
  • Jak často jste schopni a ochotni mýt je dalším důležitým faktorem, který je třeba zvážit. Ať už máte volný čas nebo ne, podle možností a chuti si určete, zda je ve vašich možnostech mýt vozidlo 2x týdně, 1x týdne, 1x měsíčně, zkrátka je potřeba plánovat a plánovat.
  • Zapisujte si provedené kroky a věnujte zpracovanému časovému rozvrhu zvýšenou pozornost.

Doplňující obrázek k článku

Plán čištění, leštění, voskování pro běžného uživatele:

Mytí karosérie 2x až 4x měsíčně
Mezidveř. a motor. prostory, podběhy, atd. při mytí karosérie
Lišty, spáry a mezery, těsnící gumy při mytí karosérie
Aplikace detaileru, vosku ve spreji 1x měsíčně nebo při mytí karosérie
Karosérie: čištění clayem 2x ročně
Lak: čištění, leštění, voskování 2x ročně
Tovární disky a pneu při mytí karosérie
Leštění nelakovaných disků a límců 1x za 2 až 3 měsíce
Interiér: vysávání, čištění 1x měsíčně
Skla: čištění 1x týdně (případně dle potřeby)
Kůže: ošetření (vyživení) 1x měsíčně
Kůže: čištění a vyživení 1x za 2 až 3 měsíce

Pochopitelně pro uvedený plán může existovat mnoho výjimek. Používejte vlastní cit a zdravý rozum podle toho, jak často a kde vaše vozidlo používáte a také podle specifických potřeb vašeho vozidla.

Doplňující obrázek k článku

Parkujete venku? Mytí a ochranná vrstva vosku jsou potom nutností, nikoliv možností. Zvažte také nákup automobilové krycí plachty.

Doplňující obrázek k článku

Aktuální roční období? Například v létě dostane více zabrat interiér od slunce. Více slunce také znamená častější exteriérovou péči. Více deště znamená častější péči o skla a plasty. Více nečistot na zimních cestách zase znamená více pozornosti pro disky.

Doplňující obrázek k článku

Opravdu záleží na ročním období. Je v zimním období sníh, sůl, atd.? Umývejte častěji a věnujte pozornost péči o interiér, protože např. sůl má neblahé účinky na koberce a kůži. Je parné léto? Je potřeba více voskovat. Naneste vrstvu vosku, než na to bude příliš chladno.

Doplňující obrázek k článku

Buďte k sobě i k autu upřímní. Jedli jste někdy ve voze? Nebo v autě kouříte? A jaký je při tom váš postup pro čistotu interiéru? Čistěte podle toho, jak se k interiéru chováte.

Doplňující obrázek k článku

Jezdíte často k moři či oceánu? Nenechávejte písek nikde usadit, ani zvenčí ani uvnitř, je velmi nežádoucí a vždy je potřeba ho opláchnout nebo vysát.

Doplňující obrázek k článku

Máte služební vůz? Očekávání zákazníků je, že by vaše auto mělo vypadat dobře, zejména pro první dojem, takže vnější vzhled je primární, ale vnitřní prostory jsou také důležité.

Doplňující obrázek k článku

Máte závodní auto? Pak funkční požadavky převažují nad potřebami vzhledu, takže se většina úkonů týká odstraňování špíny a nečistot, čištění pneumatik, zajištění čistých skel, atp.

Doplňující obrázek k článku

Pokud jste absolutní nadšenec, perfektně čisté auto je pro vás důležité a snažíte se výsledek dotáhnout k dokonalosti, na níž potom trváte, je pro vás určen níže uvedený plán, který jsme pro vás připravili. Auto už nebude mít šanci na znečištění.

Doplňující obrázek k článku

Plán čištění, leštění, voskování – pro nadšence a perfekcionisty:

Mytí karosérie 1x týdně
Mezidveř. a motor. prostor, podběhy, atd.: 1x měsíčně
Karosérie: čištění clayem 2x ročně
Lak: čištění, leštění, voskování 1x za 2 až 3 měsíce
Lišty, spáry a mezery, těsnící gumy: čištění + kontrola 1x týdně až měsíčně
Aplikace detaileru, vosku ve spreji 1x měsíčně
Pneu: čištění a ochrana 1x za 2 týdny
Tovární disky: čištění 1x měsíčně
Spec. a aftermarket. disky a límce: čištění a leštění 1x týdně nebo dle výrobce
Interiér: vysávání, čištění při mytí karosérie
Kůže: ošetření (vyživení) 1x měsíčně
Kůže: čištění a vyživení 1x za 2 až 3 měsíce
Skla: čištění, leštění 1x týdně (případně dle potřeby)
  • Cílem zpracování podrobného časového rozvrhu pro pravidelné mytí, čištění a leštění znamená zachování určité úrovně vzhledu – jedna věc je občas vyčistit špínu, ale úplně jiná je trvale udržovat čistotu.
  • Pravidelné mytí automobilů (jak je předepsáno v rozvrhu pro běžného uživatele) je navrženo tak, abyste udržovali vzhled vozidla a neporušenost jeho vnějšího a vnitřního prostoru. Ovšem nadšenci, perfekcionisté a majitelé show-cars očekávají to nejlepší a to jim druhý časový rozvrh mytí, čištění a leštění bez pochyb zajišťuje.
Úvod do světa detailingu