Je to pomíchaný a rozmanitý svět uvnitř vašeho auta – kůže, vinyl, tkanina, barva, plast, sklo. To může být pro někoho více matoucí než návody na montáž nábytku. Potřebujete produkt typu „vše v jednom“ nebo jednoúčelový produkt? Hledáte něco jednoduchého a cenově dostupného? Nebo je vaší prioritou výsledek na světové úrovni bez ohledu na časovou náročnost, počet kroků a vynaloženou investici? Pod naším odborným vedením se budete v tomto světě orientovat s lehkostí, přehledem, jistotou a vyhnete se špatným rozhodnutím s nejistými výsledky.

Uvodní obrázek k článku

Interiér – péče o vnitřní materiály

Potřeby vašeho interiéru jsou četné a různorodé. Zvláštní pozornost je třeba věnovat každému povrchu a materiálu, abyste udrželi kvalitu a dlouhou životnost. Koneckonců interiér je místo, kde s vozidlem přicházíte do kontaktu. Koberce a chlupaté materiály vyžadují víc než jen vysávání – špína v nich je pevně zachycena a může být nezbytné použití speciálních čisticích prostředků, abyste se hloubkové špíny zbavili a materiály opravdu dobře vyčistili. Přístrojová deska, loketní a hlavové opěrky, sedací plochy z kůže, vinylu nebo tkaniny se dotýkají vašeho oděvu a pokožky a musí být udržovány, abyste zachovali jejich čistotu, pohodlí a dlouhou životnost. Prach se totiž dostane všude. Všechny tyto části jsou lehce poškoditelné a zachovat jejich funkčnost znamená, že je musíte dobře a správným způsobem udržovat.

TIP – Čištění těžko dostupných míst
Prach má tendenci se držet, pokud zůstane na daném místě příliš dlouho. Používejte malé detailingové kartáčky s měkkými štětinami, kterými uvolníte usazené nečistoty z těžko dostupných míst a potom je již můžete bez problémů vysát. Doplňující obrázek k článku

Doplňující obrázek k článku

Koberce, čalounění, tkaniny

Kartáčování a vysávání jsou základními prvky čištění interiéru, takže tím byste měli začít. Vysávejte všude – sedadla, podlahu, mřížky ventilace, kufr. Ale dříve než začnete vysávat, vykartáčujte. Kartáčování je nezbytným předpokladem před vysáváním, aby samotné vysávání bylo co nejúčinnější. Vyberte kartáč jako např. Mothers® Detail Brush nebo kartáč na koberce a čalounění a použijte ho k uvolnění prachu a nečistot v mřížkách, štěrbinách, látce a koberci, až poté pečlivě vysajte.

  • Některé vnitřní části, jako je například stropnice, jsou vyrobeny zpravidla z nenáročných materiálů a stačí je pouze vykartáčovat.
  • Věnujte pozornost všem vnitřním materiálům.
  • Kartáčem se dostanete hlouběji do větracích mřížek a spár, ale také do vláken látek a koberců.
  • Vysáváním rozvíříte prach, je tedy dobré tyto práce udělat dříve, než budete pracovat na exteriéru.

U koberců a tkanin, které potřebují více než vysávání, máte k dispozici speciální čisticí prostředky. Účelem čisticího prostředku na koberce a čalounění je uvolnění nečistot, které jsou zachyceny v koberci a textilních vláknech – čisticí prostředky působí jako uvolňovací prostředek. Použití je jednoduché – čisticí prostředek nanášíte přímo na povrch.

Doplňující obrázek k článku

Po aplikaci čisticího prostředku pracujte rychle pomocí mikrovláknového ručníku nebo kartáče a měňte směry čištění nebo používejte kruhové pohyby (pokud je materiál špinavý, jeho vlákna jsou znečištěná ze všech stran, takže je třeba také ze všech stran čistit). Podlahové koberce často vyžadují více čištění – v těchto kobercích se drží nejvíce nečistot. Buďte při práci opatrní a čistěte jemně, ne hrubou silou. Kartáče Mothers® na koberce a čalounění jsou za tímto účelem vyrobeny, mají tvrdší štětiny a nemusíte se tedy při práci tolik namáhat.

Doplňující obrázek k článku

Pravidelná péče je klíčem k úspěchu pro perfektně čisté čalounění a koberce. V případě silného znečištění je tedy potřeba postup opakovat – znovu použít čistič a kartáč nebo mikrovláknovoý ručník. Nečistoty v tkanině nebo koberci se usazují dlouhodobě, takže někdy také déle trvá, než je perfektně odstraníte.

Doplňující obrázek k článku

  • Ať už používáte jakékoliv prostředky pro čištění interiérů nebo koberců, počítejte s tím, že se Vám budou těžko vysoušet či vysávat.
  • Pro vysoušení jemnějších tkanin a materiálů se nejlépe hodí mikrovláknový ručník.
  • Po čištění, ale před vyschnutím, můžete povrchy materiálů „načesat“ v jednom směru, aby vypadaly hezky.

Při práci s čisticím prostředkem na kobercích a čalounění se ujistěte, že používáte čistič, který je vhodný pro vaše čalouněné textilní a kobercové povrchy. Chemické látky, které jsou příliš agresivní, mohou poškodit materiál a vlákna. Radši tedy použijte jemnější čistící prostředek než silný čistič. Přípravek Mothers® pro koberce a čalounění byl testován na stovkách materiálů a je určen přesně pro toto použití. Nenechte se odradit opakovaným čištěním některých částí, než dosáhnete požadovaného vásledku – několik bojů je lepší než jedna prohraná válka.

Doplňující obrázek k článku

Nezapomeňte, že interiéry automobilů stářím a okolními vlivy mají tendenci blednout a barva tak není celoplošně stejná. Pokud budete díky špíně či skvrnám čistit jen jednu oblast, může být tato část vyčištěna lépe než okolní materiál. Snažte se tedy vždy vyčistit velké části a celé plochy, aby byla případná změna odstínu zabarvení interiéru co nejrovnoměrnější.

Doplňující obrázek k článku
Doplňující obrázek k článku

Péče o kůži

Kůže má s hlediska používání v automobilech dlouhou historii a proto jsou v Mothers® odborníci na péči a vyživování interiérových kožených povrchů. Výrobci automobilů používají přírodní materiály jako kůže (stejně jako dřevo a tkaniny, zmíněné v tomto průvodci v jiné sekci), abyste se v interiéru cítili pohodlněji a luxusněji. Pokud chcete luxus a pohodlí využívat co nejdéle, je potřeba se o kůži starat (stejně jako se pečuje o kůži na těle), protože je to přírodní materiál.

Doplňující obrázek k článku

Pravidelná údržba

Ačkoliv si při konfiguraci vašeho vozu můžete myslet, že výběrem kůže si zjednodušíte čištění, více než na samotné čištění je třeba dbát na vyživování a balzamování. Unikátní trvanlivost kůže závisí na její přirozenosti, ale i na prostředí, kterému je vystavena při použití ve vozidle, tzn. na vnějších vlivech jako je teplo, sluneční světlo, síla UV záření, atd. Kůže potřebuje, aby se její přírodní oleje a konzervační látky pravidelně doplňovaly, potom její odolnost přetrvává. Náš vysoce kvalitní balzám, kondicionér nebo čistič s kondicionérem to zařídí.

  • Jak bylo napsáno, kondicionér na kůži je díky snadné aplikaci používán častěji než čišticí prostředek.
  • Někteří detaileři rádi používají při použití kondicionéru své ruce. Výrobky pro péči o kůži vašim rukám neublíží – nemějte tedy strach ruce použít.
  • Při práci s koženými povrchy je důležité dodržovat pokyny a zkoušet produkty na nenápadných místech, protože kůže je velmi jemná a citlivá.

Pomocí mikrovláknového ručníku nebo aplikátoru zapracujte kondicionér či balzám do koženého povrchu jemnými kruhovými pohyby a pracujte pečlivě, abyste přípravek „vmasírovali“ i do švů a záhybů, kde je kůže náchylná na poškození nejvíce. Než kondicionér zaschne, setřete zbytky čistým mikrovláknem. Péči o kůži opakujte podle potřeby – i zde ale platí, že „několik bojů je lepší než jedna prohraná válka“.

Pokročilé produkty pro péči o kůži, jako je Mothers® Leather Cream® balzám, se aplikují stejným způsobem jako běžné kondicionéry na kůži. Vmasírujte přípravek do kůže a poté zbytky otřete suchým a čistým mikrovláknem. Pokud snad máte jiný kondicionér než Mothers®, ujistěte se, zda obsahuje nejen oleje, které udržují kůži vláčnou, ale také přírodní konzervační látky s neutrálním pH, které kůži pomáhají udržet její přirozené vlastnosti.

Doplňující obrázek k článku

Čistěte vždy, když je potřeba

Trvalá kvalita kůže těží z důsledné péče, a pokud není udržována v čistotě, špína a cizí materiály ubírají na její přirozenosti i síle. Kožené povrchy jsou vystaveny mnoha vlivům jako jsou pot, ostatní chemikálie, dětské sedačky, poškrábání klíči, prstýnky a pásky, ale také neočekávaným situacím, jako je potřísnění jídlem, nápoji, atd. Tekuté látky se vpijí do kůže (je to přirozené, má póry) a naruší ji, a pak je potřeba kůži vyčistit a čistou ji i udržovat.

  • Odstranění špíny z kůže je podobným procesem, jako její vyživování – balzámování.
  • Mothers® All-In-One Leather Care je vodný i na kožené oděvy a nábytek.
  • Buďte opatrní: levné čisticí prostředky na kůži mohou být přebaly kapalných mýdel nebo čisticích prostředků, které jsou na kůži příliš silné. Šetrné účinky jsou v případě kůže nezbytné.

Pro aplikaci čističe na kůži by měl být použit mikrovláknový aplikátor nebo mikrovláknový ručník. Otestujte nejdříve účinky čisticího prostředku na nenápadném místě, než budete pokračovat na větších viditelných plochách. Buďte připraveni opakovat proces, pokud není výsledek uspokojivý. Vzhledem k tomu, že si kůže potřebuje udržet svoji pružnost, aby zůstala měkká a pohodlná, musí být čisticí prostředek, který používáte, citlivý a pro kůži jemný. Čističe Mothers®, pokud je použijete v kombinaci s mikrovláknem dobře a jemně fungují a byly mnohokrát testovány i na těch nejjemnějších kůžích.

Jakmile kůži vyčistíte, její póry jsou otevřené a nechráněné a rychle by se začala vysoušet. Její povrch je tedy potřeba ošetřit. V případě použití samostatného čističe je potřeba do povrchu vyčištěné kůže vmasírovat kondicionér nebo balzám.

Další možností je použití kombinace čistič/vyživovač jako Mothers® All-In-One Leather Care nebo VLR – Vinyl • Kůže • Guma. Jedná se o ultra jemný čistič, který zároveň vyživuje. Pokud není kůže vašeho vozidla špinavá natolik, aby si žádala samostatný čisticí prostředek, ale potřebuje rychlou výživu a ochranu, vaše nejlepší volba jsou tyto kombinované produkty.

TIP – V případě péče o kůži se vyhněte laciným přípravkům
Dobrý a kvalitní kondicionér a balzám by kůže měla vstřebat poměrně rychle a bez problémů. Levnější produkty pro péči o kůži potom do sebe těžko vstřebává. Pracují bez efektu a mohou navíc potřísnit oblečení a okolní povrchy. Doplňující obrázek k článku

Tipy pro čištění a péči o kůži

  • Ošetřujte kůži jako hebkou pokožku – pravidelně a jemně ji čistěte vysoce kvalitními výrobky. Nejlepší čističe budou mít přísady podobné těm, které byste našli v nejlepších kosmetických prostředcích na ruce.
  • Kůže má často více nečistot, než je vidět a než by se očekávalo, takže čistěte celé sekce mezi švy jednu po druhé, abyste zabránili skvrnitému zbarvení.
  • Kožené povrchy mají výhody jednodušší údržby než většina jiných automobilových povrchů zejména proto, že se v nich tolik nedrží prach a špína, ale mnohdy je to jen domněnka.
  • Častější a jemnější zásahy navíc znamenají menší zátěž materiálu. O pokožku na těle přece také pravidelně pečujete.
  • Nenechte kůži nikdy zcela vyschnout.
  • Při aplikaci prostředků na kůži v rozprašovačích se snažte nenastříkat přípravek na čiré a plasty, mohly by zmatnit jejich povrch. Lepší je aplikovat přípravek z rozprašovače na mikrovlákno, vyhnete se tak nežádoucího zasažení jiných materiálů.

Doplňující obrázek k článku
Doplňující obrázek k článku

Péče o interiérové plasty

Plastové a vinylové povrchy v automobilu jsou velmi namáhány, přitom moderní automobilové interiéry obsahují plastových a vinylových dílů mnoho. Ale protože mnoho automobilistů považuje „plast“ za povrch, který je věčný, jsou tyto části většinou zanedbávány. K ochraně těchto plastových dílů (palubních desek, clonítek, kastlíků a schránek, plastových lišt, dveřních výplní, krytů sedadel a mnoha dalších plastových částí) budete potřeba pravidelné údržby.

Měkký vs. tvrdý plast – není plast jako plast

Je důležité vědět, jaké typy plastů chcete čistit a jaké produkty k tomu použít.
Pokud je plast lesklý, tvrdý, čirý nebo hladký, použijte Mothers® Plastic Polish – leštěnku a oživovač plastů + mikrovláknový aplikátor nebo utěrku.
Pokud má plast matný povrch, který je měkký, strukturovaný nebo jeho povrch připomíná spíše kůži nebo vinyl, použijte Mothers® Protectant – přípravek pro obnovu a ochranu gumy, vinylu a plastu + mikrovláknový aplikátor nebo ručník.

Palubní desky, středové tunely, dveřní výplně: čištění a údržba

Čisticí práce na většině palubních přístrojů, středových konzolích a dveřních panelech jsou jednoduché. Stačí jen nastříkat a setřít. Jednoduché, že? Mothers® Speed Interior Detailer je speciálně navržen pro odstranění prachu, nečistot, mastnoty a otisků prstů a je bezpečný pro elektroniku a dotykové obrazovky. Vyhněte se tomu, aby se na stejnou utěrku dostal prostředek na ochranu vinylu, jeho účinky jsou v tomto případě nežádoucí.

Doplňující obrázek k článku

Složitější čistící práce vás čeká při odstraňování prachu a špíny ze zákoutí a hůře přístupných míst, kterých má bohužel každý automobil mnoho a mnoho. Usnadněte si tuto práci použitím Mothers® Detail Brushes – speciálních detailingových kartáčků, které jsou úzké, šikmé a se speciálními štětinami a gumovými hroty. S vaší pomocí odvedou špičkovou práci.

Doplňující obrázek k článku

Ošetření vnitřních povrchů interiéru pro vzhled i trvanlivost

Většina interiérových povrchů velmi dobře reaguje na speciální prostředek s nízkým leskem, jako je Mothers® Protectant. Pravidelným používáním kvalitního konzervačního prostředku prodloužíte životnost vašeho interiéru. Interiér se vám také bude snadněji čištit, protože plochy budou lépe odolávat pronikání nečistot a usazování prachu. Je vždy vhodné, abyste na skrytém místě nejprve otestovali, zda se po použití přípravku na daném materiálu nezmění zabarvení.

  • Je důležité, aby se produkty pro tvrdé plasty nedostaly na povrch plastů měkkých a naopak. Pokud se tak stane, snažte se zasažené místo hned otřít.
  • Prostředky na tvrdé plasty se používají i na imitace dřevěných obložení.

Zde je krátké instruktážní video:


Doplňující obrázek k článku

Aplikujte ochranný prostředek na mikrovláknovou utěrku (vyhýbejte se volnému rozstřiku). Dobrý přípravek jako Mothers® Protectant nezmění barvu interiérových plastů, nedodá jim přehnaný lesk, pouze zvýrazní jejich původní vzhled.

Doplňující obrázek k článku

Čistěte opatrně a věnujte pozornost rovnoměrnému roztírání. Stříkat ochranný prostředek přímo na povrch může způsobit přehnaně ztmavlé skvrny. Po uplynutí 1-2 minut setřete veškeré zbytky, případně použijte prostředek na ochranu a odstranění odolných nečistot (např. Mothers® VLR).

Tvrdé plasty, lesklé části a osvětlení interiéru, neolemované gumovou ochranou vyžadují kromě ochrany i detailní leštění. Zde může dobře posloužit např. Mothers® Plastic Polish a PowerPlastic 4Lights®. Specifické leštěnky na plasty se aplikují stejným způsobem jako leštěnky na lak nebo kovy – nanesou se a jemně utírají měkkým mikrovláknovým aplikátorem. Nejsou však zaměnitelné s leštěnkami na kovy a lak. Mothers® Mag & Aluminum Polish sice lze použít pro velmi zažloutlé a opotřebované plasty, ale ujistěte se, že plasty nejsou lakované speciální ochrannou vrstvou pro delší výdrž, pak byste totiž leštěnkou mohli ochrannou vrstvu poškodit. Tato technika by nikdy neměla být použita na lakované plasty. Postupujte vždy velmi opatrně, tyto plastové díly nejsou tak odolné jako vnější povrchy.

Doplňující obrázek k článku

Upozornění pro čištění palubních desek, střed. tunelů, apod.

  • Nikdy nenechávejte čistící prostředky na plasty zaschnout na povrchu. Pracujte radši postupně po menších částech, jemně, ale důkladně.
  • Nestříkejte přípravky přímo na ošetřovaný povrch, ale vždy nejdříve na mikrovlákno. Zabráníte tak odkapávání přípravků na místa, která potom nemůžete otřít a přípravky se tak nedostanou na místa, kam nepatří.

Doplňující obrázek k článku

Okna a skla

Automobilová skla a a zrcátka je kvůli bezpečnosti potřeba častěji čistit, ale děláte to správně? Nepouští vaše utěrky barvu? Netřepí se? Nežmolkují? Je váš čistič skel bezpečný a určený pro automobilové materiály? Postříkáte čističem vše okolo nebo chráníte okolní těsnění tím, že čistič nastříkáte nejdříve na utěrku? Čištění skel není nic složitého, ale měli byste dodržovat určitá pravidla.

TIP – Vyvarujte se čištění skla amoniakem
Nepoužívejte čisticí prostředky na bázi čpavku. Čpavek může poškodit tónovanou stranu okna (tmavý odstín většinou tvoří plastová vrstva, která musí být chráněna), zabarvovat další citlivé plochy ve vašem interiéru a poškodit gumové těsnění. Doplňující obrázek k článku

Doplňující obrázek k článku

Jakmile najdete dobrý čistič skel, budete jej chtít používat nejen na sklech auta, ale také v domácnosti. Mějte připravený mikrovláknový ručník, abyste co nejrychleji rozleštili nastříkaný přípravek. Správné čisticí prostředky na sklo jsou mírné, neobsahují žádný amoniak a jsou vyrobeny pro odstranění všech druhů špíny na sklech automobilů, jako je znečištění od tabákového kouře, prachu, z ovzduší, atd. Mothers® Speed Foaming Glass & Screen Cleaner a Mothers® revision® Glass + Surface Cleaner jsou přesně takové druhy čisticích prostředků.

Doplňující obrázek k článku

Nyní se podívejte na ručník či utěrku, kterou hodláte použít. Bavlna nebo mikrovlákno? Dobře. Papírové ručníky? Riskujete poškrábání – nepoužívejte je na vnitřních skleněných plochách. Na vnější straně je sklo velmi odolné, což je důvod, proč jste mohli vidět, že se používá žiletka, aby se odstranila stará samolepka, apod. Také škrabka na led vnější straně skla neublíží. Chraňte ovšem vnitřní strany skel od poškrábání tím, že použijete na čištění a leštění pouze ty nejjemnější materiály. V těsných místech nastříkejte přípravek přímo na ručník či utěrku, abyste nezasáhli lak a těsnicí gumu.

  • Mothers® čisticí prostředky na sklo jsou vyrobeny speciálně pro použití v automobilovém průmyslu, se zaměřením na minimalizaci mlžení na vnitřní straně.
  • Ať už si vyberete ručník nebo utěrku, musí být co nejčistší (při leštění je přehýbejte či otáčejte), aby vám na sklech nezůstaly šmouhy.
  • Čištění skel v rozích může být únavné. Omotejte roh čisticí utěrky kolem např. dřevěné tyčky, a nastříkejte na omotaný roh čisticí prostředek na sklo pro snazší dočištění nedostupných míst.

Speciální technika pro odstraňování zaschlých vodních skvrn a špíny

Většina skel není chráněna proti vnějším přírodním vlivům a když na nich voda spojená se špínou z ovzduší zaschne, na skle se objeví vodní a naleptané skvrny, které čističem na skla neodstraníte. Ovšem s použitím přípravku Mothers® Water Spot Remover for Glass nebo Mothers® Chrome Polish bez problémů ano. Použijte tyto speciální leštěnky stejným způsobem jako u vosku na karoserii. Tyto leštěnky jsou velmi účinné pro značné snížení viditelnosti vodních skvrn či jejich úplné odstranění na vnějších skleněných plochách při opakované aplikaci. Pokud tento proces nepomůže, vyžaduje sklo profesionální vyleštění. Nepoužívejte tyto lešticí prostředky na tónovaných sklech.

Důležité rady pro čištění skel

  • Nepoužívejte prostředky pro péči o interiér v rozprašovači blízko skel a nebo pouze tam, kde je můžete ze skla ihned snadno setřít.
  • Po vyčištění skel je dobré vzít naprosto čisté a hlavně suché mikrovlákno a skla na sucho přeleštit, zbavíte se tak nežádoucích šmouh, které vás mnohdy při čištění skel pronásledují i při sebevětší snaze.

Zde je stručné video k čištění skel:

Péče o interiér