Je důležité vědět, jaká kola máte na autě či motorce (kromě toho že jsou kulatá a lesklá :-). Pokud se jedná o aftermarketové nebo tovární disky, obraťte se na výrobce ohledně správné péče. Jakmile jste si jisti, jaký typ disků máte, můžete se pohodlně začíst dále. Dostanete všechny informace potřebné k důkladnému čištění a leštění vašich kol.

Uvodní obrázek k článku

Proces čištění disků

Disky můžete mýt v rámci mytí celého vozu (jak jsme již psali, myjete od shora dolů, takže disky až na závěr). Autošampon stačí pro základní údržbu. Doporučujeme vyčlenit pro disky zvláštní houbu nebo rukavici, aby se brzdový prach a další nečistoty nedostaly na zbytek vozu při příštím mytí. Většinu lakovaných kol tento proces důkladně vyčistí, avšak některé typy povrchových úprav jsou na údržbu náročnější, takže budete potřebovat speciální čisticí přípravky.

TIP – Přečtěte si pokyny a specifikaci prostředků pro péči o disky
Těchto informací nebude nikdy dost. Přípravky pro péči o disky obsahují různé agresivní složky. Pokud štítek neobsahuje přesné informace, najděte si jiný prostředek na čištění disků, který tyto informace uvádí. Ptejte se také ostatních, jaké zkušenosti mají s různými přípravky pro určitý typ kol.

Pokud jsou disky silně znečištěny brzdovým prachem či silničními nečistotami, na které nestačí bežný mycí roztok, budete potřebovat specifické čističe na disky. I když samotný proces čištění kol není komplikovaný, požadavky na chemické složení čističů kol jsou různé, zrovna jako jsou různé povrchové úpravy disků. Podle toho také vyvíjíme specifické chemické složení přípravků. Vzhledem k tomu, že existuje několik možností, testovali jsme pro vás, který čistič kol Mothers® bude nejlépe pracovat s určitým povrchem disků. Pokud jasně nerozpoznáte typ vašich disků podle seznamu, zjistěte si tuto informaci, abyste vybrali vhodný čistič.

Mothers® Foaming Wheel & Tire Cleaner

  • továrně lakované (OEM) / leskle lakované disky
  • poklice / OEM kryty kol
  • PVD povlakované disky

Mothers® Chrome Wheel Cleaner

  • chromované disky
  • chromované kryty kol
  • drátěné chromované disky

Mothers® Aluminum Wheel Cleaner

  • leštěné a nelakované disky
  • disky ze slitiny hořčíku
  • frézované disky
  • (lze použít i na lakované, PVD povlakované, chromované disky a poklice)

Po výběru vhodného čističe na své disky pokračujte postupně. Použijte malé množství, abyste zjistili, jak čisticí prostředek funguje. Lepšího a rychlejšího výsledku dosáhnete, pokud použijete spolu s čističem také kartáč na čištění disků (např. Mothers® Wheel Brush nebo Mothers® Brake Dust Brush). Ovšem jen v případě, že použití kartáče dovolí povrchová úprava vašich kol a jedná se o kartáč s měkkými štětinami. Ideálního umytí bez poškrábání docílíte rukavicí z jehněčí vlny (třeba naší Mothers® Genuine Lambswoll Wash Mitt), ale v takovém případě si vyčleňte jednu rukavici jen na kola a nepoužívejte ji na karosérii. Čističe kol ztrácí své vlastnosti na mokrém povrchu, používejte proto čistič na suchá kola (stejně jako čističe na pneumatiky). Pracujte s čističem vždy na chladném povrchu, rozpálený povrch může po kontaktu s čističem zmatnět.

Péče o lakované disky

Doplňující obrázek k článku

Před aplikací jakéhokoliv čističe kol se ujistěte, že povrch je na dotek chladný. Poté na povrch chladného a suchého kola čistič rovnoměrně naneste.

Doplňující obrázek k článku

Nechte čistič Mothers® Foaming Wheel & Tire Cleaner přibližně 30 sekund působit – opravdu pracuje tak rychle.

Doplňující obrázek k článku

Na opláchnutí čističe použijte hadici s rovnoměrným a dostatečně silným proudem vody. Oplachujte důkladně všechna zákoutí, otvory pro šrouby či matice, paprsky i okolí disku jako brzdové třmeny, podběhy, blatníky, aby se čistič nikde neusadil, mohl by ostatní povrchy nenávratně poškodit.

Doplňující obrázek k článku

Čištění, mytí, leštění, ochrana
Čištění, mytí, leštění, ochrana přesně v tomto pořadí obecně znamená základní postup při mytí vozu, vždy shora dolů (jak v průvodci mnohokrát zmiňujeme). Veškeré čištění specifických částí vozu provádějte ještě před celkovým mytím. Znovu tak při mytí opláchnete možné usazené zbytky čističů. Po vysušení můžete následně aplikovat leštěnky a ochranu.

Péči o kola věnujte nepřetržitou pozornost, proces nepřerušujte a rozhodně nenechte čistič nebo leštěnku zaschnout. Pokud by přípravek přece jen zaschl, nesnažte se ho odstranit za sucha, ale aplikujte ho v malém množství znovu a až poté znovu opláchněte a otřete. Při použití jakéhokoliv čističe mějte vždy po ruce hadici s vodou a buďte připraveni čistič rychle a důkladně opláchnout.

Kola jsou vystavena neustálému nežádoucímu působení brzdového prachu, mastnoty a silničním nečistotám. Tyto látky mohou v kombinaci vytvářet skvrny. Pokud se objeví skvrny, které standardní čističe neodstraní, použití jemné leštěnky jako Mothers® Plastic Polish, Mothers® Brazilian Carnauba Cleaner Wax nebo Mothers® Synthetic Wax je pomůže odstranit. Na kola, která nejsou lakovaná, můžete použít leštěnku na kovy jako Mothers® Mag & Aluminum Polish, Mothers® Billet Polish nebo Mothers® Chrome Polish. O tom ale více v následujících odstavcích.

TIP – Lakovaný nebo leštěný povrch?
Pokud si nejste jisti, zda jsou vaše kola lakovaná nebo leštěná, proveďte jednoduchý test. Na nenápadné místo naneste nepatrné množství leštěnky na kov a lehce rozetřete. Pokud utěrka po aplikaci nezčerná, okamžitě test zastavte a leštěnku z disku odstraňte. Pokud se utěrka zbarví do černa (šeda), žádný lak na disku není, čistá utěrka znamená lakovaný povrch. Pozor, často na disku můžete nalézt i kombinaci leštěného a lakovaného povrchu, takže buďte opatrní, abyste otestovali všechny povrchy před tím, než vyberete správný čistič. Doplňující obrázek k článku

Doplňující obrázek k článku

Povrch lakovaných disků je podobný laku na karosérii, takže použijte podobné metody k jeho ochraně. Současné barvy a čiré laky používané na většině kol ale nejsou úplně stejné jako autolaky – jsou plastičtější, aby byly více odolné kamínkům a oděru. Takže pokud máte na povrchu kol zřetelné škrábance nebo oxidaci, můžete na jejich odstranění použít Mothers® Plastic Polish nebo PowerPlastic 4Lights®, aby se kola zase leskla. Trvanlivější laky na kolech znamenají, že máte další možnost usnadnit si práci. Použijte nástroj Mothers® PowerBall® pro aplikaci leštěnky a následné navoskování, tím vytvoříte na kolech ochrannou vrstvu, nebude se do povrchu tolik zadírat špína a budou se vám snadněji mýt.

Doplňující obrázek k článku

Péče o leštěné a frézované disky

Při čištění leštěných hliníkových nebo frézovaných kol bez vrstvy bezbarvého laku začněte aplikací čističe, jako je Mothers® Aluminum Wheel Cleaner. Tento čistič je mírně leptavý, proto nečistěte kola holýma rukama, ale použijte měkký kartáč s plastovými štětinami a čistič nestříkejte na jiné povrchy. Pokud se Vám to snad stane, okolní povrchy opláchněte proudem vody. Samotný čistič nechte cca 1 minutu působit a potom též opláchněte proudem vody. Nenechávejte čistič nikdy zaschnout – několik krátkých opakovaných aplikací je účinnějších, než jedna dlouhá. Vyvarujte se použití čističe Mothers® Foaming Wheel & Tire Cleaner – na leštěných kolech by se vám mohli objevit skvrny. Jak jsme již uváděli, chemikálie pro čištění kol jsou silné a čistič je potřeba pečlivě vybrat.

Doplňující obrázek k článku

Po vyčištění kol správným čističem použijte leštěnku Mothers® Mag & Aluminum Polish, Mothers® Billet Metal Polish nebo Mothers® California Gold® Metal Polish (celosvětově jedny z neoblíbenějších leštěnek), kterými disky spolehlivě vyleštíte do skvělého lesku. Tyto leštěnky také výborně leští nerezové díly a hliníkové plechy. Na část mikrovláknového aplikátoru naberte malé množství leštěnky a začněte plochu leštit krátkými pohyby z jedné strany na druhou, dokud se mikrovlákno nezabarví do černa. Kovy vždy leštěte rovnými tahy, nepoužívejte kruhové pohyby! Jakmile místo vyleštíte, posuňte se na další, až postupně vyleštíte celou požadovanou plochu. Neleštěte na sucho, začernalé zbytky leštěnky neutírejte, stále fungují jako leštidla. Zbytky leštěnky setřete až těsně před zaschnutím čistým mikrovláknem, které často otáčejte, případně vyměňte, abyste utírali stále čistým. Proces opakujte dle potřeby, dokud nebudete spokojeni s výsledkem. Proleštit povrch v tomto případě nemůžete :-). Pro ruční leštění je dobré zakoupit nitrilové rukavice.

Leštění do zrcadlového lesku – Mothers® Billet Metal Polish
Pokud máte pocit, že se kola nelesknou dostatečně a chcete opravdu ten nejlepší možný lesk, použijte nejjemnější leštěnku Mothers® Billet Metal Polish. Sice bude potřeba leštění věnovat trochu více času, ale odměnou vám bude povrch, který jste si před použitím této leštěnky ani neuměli představit. Je to zaručeně nejlepší leštěnka na kovy. Doplňující obrázek k článku

Doplňující obrázek k článku
Lešticí nástroje

Pro urychlení leštění použijte jeden z nástrojů Mothers® PowerCone®, Mothers® PowerBall® nebo Mothers® PowerBall® Mini. Jedná se o jednoduchý, ale velmi účinný nástroj – přesná lešticí pěnová hlava je upevněna na volnoběžné hřídeli navržené tak, aby se dala upnout do vrtačky. Tuto patentovanou technologii nástrojů PowerBall® můžete sledovat ve videích Mothers® na Youtube. Tyto lešticí nástroje pracují nejlépe při poměrně nízkých otáčkách vaší průměrné aku vrtačky. V kombinaci s leštěnkami na kovy Mothers® se vaše kola mohou lesknout během několika minut místo několika hodin.

Doplňující obrázek k článku

Upevněte nástroj Mothers® PowerCone® do standardní aku vrtačky a naberte na hlavu nástroje trochu leštěnky na kovy. PowerCone® lze použít s Mothers® California Gold® Metal Polish, Mag & Aluminum Polish nebo Billet Metal Polish. Při použití tekuté leštěnky naneste trochu leštěnky na hlavu nástroje. Při použití husté pasty můžete nabrat trochu leštenky na prsty a rozetřít po hlavě nástroje. Lehkým zvlhčením povrchu jemným rozprašovačem s vodou si zajistíte jednodušší a rovnoměrné nanášení leštěnky.

Doplňující obrázek k článku

Začněte při nízkých otáčkách a zvyšte rychlost otáčení, jakmile budete mít v nástroji PowerBall® jistotu. Nižší rychlostí zamezíte odlétání leštěnky. Pozvolna nechte leštěnku s nátrojem dělat svou práci, používejte mírný tlak a dejte pozor, abyste nástroj nezlomili. Speciální měkká pěna nástrojů PowerBall® umožňuje jednoduché leštění paprsků, záhybů a jiných obtížně přístupných míst. Pro setření použijte čisté mikrovlákno. Důležité: leštěnka na kovy se mnohem snadněji stírá za mokra, snažte se ji nenechat na povrchu zaschnout. Pokud náhodou necháte leštěnku úplně zaschnout, navlhčete povrch trochou čerstvé leštěnky a jednoduše setřete.

Doplňující obrázek k článku

Péče o chromované disky

Některé typy kol (např. chromovaná) potřebují extra silný prostředek, jako je Mothers® Pro-Strength Chrome Wheel Cleaner. Ujistěte se, že je tento čistič je pro vaše kola vhodný, může totiž poškodit i běžná lakovaná kola. Vždy buďte připraveni kola kdykoliv co nejrychleji opláchnout. Proces opakujte podle potřeby. Jak již bylo zmíněno – více krátkých opakovaných aplikací je účinnějších, než jedna dlouhá. Rozhodně se u takto silných přípravků vyhněte kontaktu s kůží a po použití doporučujeme důkladně opláchnout ruce.

Doplňující obrázek k článku

TIP – Vrstva chromu je slabá, leštěte vždy ručně
Chromovaný povrch leštětě výhradně ručně, abyste slabou vrstvu neproleštili. Vzhledem k tenkým vrstvám některých nachromovaných povrchů technici z Mothers® nedoporučují používat jakýkoliv nástroj z řady Mothers® PowerBall® k leštění chromu. Doplňující obrázek k článku

Doplňující obrázek k článku

Jakmile vyčistíte a vysušíte chromovaná kola, šáhněte pro starý dobrý Mothers® California Gold® Chrome Polish a začněte leštit. Proces je podobný jako při použití leštěnky Mothers® Mag & Aluminium Polish na hliník, atd., ale neočekávejte černé šmouhy na utěrce. Leštěnku na chrom rozleštěte až do sucha a pak otřete zbytky čistým mikrovláknem. Postup opakujte dle potřeby.

Není chrom jako chrom, co znamená PVD?
Některá moderní kola (zejména kola tovární) používají jako povrchovou úpravu PVD (angl. physical vapour deposition), což ve volném překladu znamená nanášení odpařením z pevné fáze. Tato vrstva o tloušťce pouhé 2μm vyniká chemickými a fyzikálními vlastnostmi. Především nízkým třením, vysokou tvrdostí, odolností vůči oděru, vysokým teplotám, korozi a kyselinám. Povrch na první pohled může vypadat jako chrom, ale není. Povrchová úprava PVD je podstatně odolnější. Na povrch PVD můžete bez problémů použít čistič Mothers® Foaming Wheel & Tire Cleaner stejně jako Mothers® Aluminum Wheel Cleaner. Pokud zrovna nemáte po ruce vodu pro opláchnutí čističe, nejlepším řešením je použití čisticího prostředku Mothers® California Gold® All-Chrome®. Je speciálně navržen pro práci na všech typech chromových povrchů, včetně PVD. Stačí jen nastříkat přímo na povrch a setřít čistou utěrkou z mikrovlákna. Jednoduché a snadné.

Existuje mnoho případů, kdy chromované kolo není opravdu chromované. Dají se pořídit i kola hliníková, na kterých je nalepený plastový pochromovaný kryt. Taková kola jsou obvykle označena nebo je lze rozeznat poklepáním na povrch, kdy uslyšíte plastový zvuk. Mezi krytem a kolem je také patrná malá mezera. Nejlepším řešením u těchto kol je použití Mothers® California Gold® All-Chrome®, který je velmi účinný a zároveň šetrný.

Na chromované disky jedině leštěnku na chrom
Pokud máte tradiční chromované disky, použijte tradiční čistič Mothers® Chrome Wheel Cleaner. Pro důsledné čištění a leštění používejte tekutou leštěnku Mothers® California Gold® Chrome Polish. A pro rychlé a snadné přeleštění použijte Mothers® California Gold® All-Chrome®. Nikdy nepoužívejte na chrom leštěnku na hliníkové disky, je příliš agresivní!

Doplňující obrázek k článku

Speciální povrchové úpravy disků (elox, zlacení, práškové laky, …)

Některé povrchové úpravy, jako je např. elox, nejsou určeny k leštění, proto k péči o takové disky používejte pouze šampon a vodu. Na pomoc si můžete vzít rychlý vosk v rozprašovači či detailer. Výrobci specifických kol např. se zlacenými paprsky zároveň dodávají i specializované přípravky pro péči, používejte výhradně tyto. Kola v práškové barvě jsou na tom podobně jako kola eloxovaná, opět byste si měli vystačit se šamponem a vodou, případně si pomoci detailerem. A samozřejmě, pokud máte pochybnosti, poraďte se s konkrétním výrobcem disků.

Můžete se ocitnout v sitaci, kdy si nejste jisti povrchovou úpravou disků. V takovém případě nezbývá, než se zajímat o původ kol. Jsou to starší třídílná kola nebo snad historická drátěná kola? Nechal je předchozí majitel nalakovat? Pátrání může být zdlouhavé, ale vyplatí se, protože použití špatného čističe může kola nenávratně poškodit. Pokud si nejste stoprocentně jistí, raději použijte více klasického šamponu a omyjte kola ručně.

Voskování disků

Jakmile jste si jistí povrchovou úpravou vašich disků, zvolili jste správné přípravky a nástroje pro čištění, je na řadě také ochrana. Aplikací vosku disky ochráníte před působením agresivních silničních nečistot, brzdového prachu, soli, a dalších. Zároveň se vám budou snadněji mýt. Na lakované disky můžete bez problému použít libovolný oblíbený vosk na karosérii. Ať už je to vosk s abrazivy např. Mothers® California Gold® Brazilian Carnauba Cleaner Wax, syntetický Mothers® California Gold® Synthetic Wax nebo neabrazivní Mothers® California Gold® Pure Brazilian Carnauba Wax, vždy lakovaná kola perfektné ochrání. Na leštěná a chromovaná kola používejte jedině vosky bez abraziv, ideálně Mothers® California Gold® Pure Brazilian Carnauba Wax.

Péče o disky