Získejte povědomí o tom, jak správně pečovat o exteriér vašeho auta. Jsou lišty zašlé, vybledlé nebo zoxidované? Máme řešení. Zažloutlé světlomety? Žádný problém. Vnější část vozidla je celoročně vystavena nepříznivým podmínkám, v létě horku a UV záření, v zimě mrazu, soli. Proto vnější části a díly potřebují značnou pozornost a dobrou péči. V této kapitole vám pomůžeme s obnovou a ochranou všech venkovních povrchů, které jsou vystaveny klimatickým vlivům.

Uvodní obrázek k článku

Exteriérové plasty, světla, lišty

Plastové povrchy jako např. světla, vyžadují podobnou péči, jakou si vyžaduje lak, jen není potřeba ji provádět tak často. Nechte přípravek na plasty lehce zaschnout a poté postupně stírejte povrch mikrovláknem. Základní funkce jemné leštěnky na plasty od Mothers® je podobná tradičnímu vosku s abrazivy: jemné lešticí částice se po vyhlazení povrchu rozkládají a zanechávají na povrchu ochrannou vrstvu. V případě leštěnek Mothers® Plastic Polish a Mothers® PowerPlastic 4Lights® jsou součástí složení ochranné vrstvy jemné polymery, které chrání vyleštěný povrch proti UV záření, oxidaci a dalším okolním vlivům.

Na plast jedině šetrně
Při leštění plastů dbejte na to, abyste nepoužívali stejně vysoký tlak na povrch jako při leštění karosérie. Plast je mnohem křehčí než plechové šasi, proto je nutné k němu přistupovat citlivě.

Plastové díly jako zadní světla, automobilové znaky apod. mají často povrch členitý a vyžadují tedy nestandardní postupy leštění (praxe v leštění je zde výhodou). Nemůžete začít a skončit leštění jen na velkých plochách. Poskládejte mikrovlákno podle potřeby, abyste se dostali k celému povrchu. Plastové znaky a loga leštěte kruhovými pohyby z čelní strany a mějte na paměti, aby se připravek nedostal do mezer nebo okrajů, složitě se z těchto míst odstraňuje. Chcete, aby si tyto části zachovaly perfektní vzhled, proto pracujte trpělivě. V případě potřeby použijte jemný detailingový kartáček s gumovou špičkou, protože čím více je díl tvarovaný a členitý, tím více práce bude vyžadovat a tím více vlastnosti detailingového kartáčku oceníte.

Pravidelné leštění plastů zlepšuje životnost i celkový vzhled
Čiré i lesklé plastové povrchy jsou díky leštěnkám Mothers® nejen perfektně čisté a krásně vypadající, prodlouží se jim také životnost díky ochranné vrstvě polymerů, kterou na povrchu zanechají.

Doplňující obrázek k článku

Renovace předních světlometů

Pokud je poškození světel minimální, zkuste ruční rozleštění leštěnkami Mothers® Plastic Polish nebo Mothers® PowerPlastic 4Lights®. Produkty vytvořené pro čištění, obnovu a ochranu, odstraní drobné oxidace a škrábance. Bohužel ne vždy stačí použít pouze leštěnku, povrch světel může mít i vážnější poškození od vnitřního tepla, písku, kamínků a dalších silničních nečistot. Životnost světel zkrátka není věčná.

Sada pro obnovu světlometů NuLens® s pěnovým nástavcem do vrtačky

Na vhodném povrchu (předních a zadních světlech, ochranných štítech přileb, motocyklů apod.) lze leštěnku na plasty aplikovat pomocí nástavce do vrtačky PowerBall 4Lights®. Je součástí naší komplexní soupravy NuLens®, která zvládne širokou škálu renovačních prací. Sada obsahuje:

  • unikátní patentovaný nástavec do vrtačky PowerBall 4Lights®
  • leštěnku na světla o objemu 236 ml
  • nástavec do vrtačky se suchým zipem (unašeč) pro rychlé uchycení brusných a leštících kotoučů
  • 2 ks brusných kotoučů o zrnitosti 800
  • 2 ks leštících a brusných kotoučů o zrnitosti 1500
  • 1 ks měkký pěnový leštící kotouč o zrnitosti 3000

Jednokroková renovace světlometů

Ve většině případů může být plastový povrch jednoduše a bezpečně zrenovován během několika minut v jediném kroku. Kromě níže uvedených kroků s obrázky je zde také video, které vám ukáže jednokrokový proces obnovy.


Doplňující obrázek k článku

Pracujte na čistém a suchém povrchu. Pomocí maskovací pásky zakryjte lak v okolí světlometu.

Doplňující obrázek k článku

Upevněte lešticí nástroj do vrtačky s regulovatelnou rychlostí. Naneste malé množství leštěnky do středu nástavce.

Doplňující obrázek k článku

Leštící nástavec přiložte kolmo k povrchu světla a s pomalými otáčkami začněte leštit. Lehkým až středním tlakem postupujte po celé ploše kruhovými, překrývajícími se tahy. V případě potřeby přidejte více leštěnky. Leštěte rovnoměrně po celém povrchu, dokud plocha světla nebude vyleštěná a znovu průzračná. Potom povrch otřete suchým čistým mikrovláknem.

Vícekroková renovace silně poškozených světlometů

Některá světla potřebují více než jednokrokovou renovaci. I s tím se lze vypořádat, ale proces bude složitější. Abyste zjistili, zda vaše světlomety potřebují komplexnější renovaci, začněte jednokrokovým leštěním. Pokud jsou světla stále nepřijatelně zažloutlá, zakalená nebo poškrábaná, pak je potřeba začít broušením. Ačkoli se proces může zdát náročný, není to tak složité díky nástavci do vrtačky se suchým zipem a vyměnitelným brusným kotoučům, které jsou součástí naší sady Mothers® NuLens®. Více informací o celém procesu v následujícím videu.

Upozornění: toto video popisuje sadu na renovaci předchozí generace. Ačkoli není specifické pro naši novější sadu s brusnými kotouči, je stále velmi užitečné pro pochopení principu procesu renovace světel broušením a leštěním.

Doplňující obrázek k článku

Budete pracovat od hrubého k jemnému broušení. Předem namočte kotoučky hrubosti 1500 a 800 do nádobky s vodou a nechte je ponořené až do použití.

Doplňující obrázek k článku

Před broušením světlomet přeleštěte pěnovým nástavcem a leštěnkou. Navlhčete povrch světla vodou (použijte nádobku s rozprašovačem), je to nejsnazší způsob, jak udržet povrch rovnoměrně kluzký po celou dobu procesu broušení. Poté pěnový nástavec vyměnte za unašeč a upevněte brusný kotouček hrubosti 800. Snažte se brousit celou plochou kotoučku za použití mírného tlaku. Otáčky vrtačky udržujte v rozmezí 400-600 ot./min. Pohybujte se rovnoměrně tam a zpět a s překrývajícími se tahy. Po zbroušení celé plochy světlomet osušte a zkontrolujte, zda je celý povrch světla matný. Pokud ano, obrousili jste jej dobře. Povrch by měl být matný rovnoměrně po celé ploše a malé nedokonalosti a škrábance by měly být pryč. Pokud povrch vypadá nerovnoměrně nebo jsou stále vidět drobmé vady a lesklá místa, povrch znovu navlhčete a postup broušení opakujte.

Doplňující obrázek k článku

Nyní vyměňte kotouček za jemnější s hrubostí 1500 a postup opakujte. Použijte stejný postup jako předtím, navlhčete povrch, obruste celý povrch světla, vysušte a pak zkontrolujte nedokonalosti. Postup případně opakujte podle potřeby.

Broušení s kotoučkem o hrubosti 3000 je odlišný. Tento kotouček je navržen tak, aby mohl být použit na suchém povrchu. Je také užitečné použít více otáček a to v rozmezí 1300-1700 ot./min. Opět po dokončení zkontrolujte povrch. Plocha světla by měl být jasnější s každým dalším krokem. V případě potřeby postup opět opakujte.

Doplňující obrázek k článku

Posledním krokem je leštění plochy světla nástrojem PowerBall 4Lights® a leštěnkou na plasty PowerPlastic 4Lights®. Použijte stejný postup, jaký byl popsán v odstavci o jednokrokovém leštění. Až budete hotovi, setřete zbytky leštěnky a povrch doleštěte suchým a čistím mikrovláknem. Nyní můžete zkusit rozsvítit světla a užít si výsledek.

Poškození světlometu z vnitřní strany
Některé světlomety mají poškození i na vnitřní straně. Zpravidla je to způsobeno tím, že voda proniká prasklinami, zpuchřelým těsněním nebo jiným, mnohdy okem neviditelným místem. Vlhkost zůstane uvnitř a svícením dochází k nekonečnému cyklu ohřívání, odpařování a kondenzace. Mohou se tak objevit vodní skvrny a žloutnutí. Na rozdíl od poškození na vnější straně není většinou možné se tohoto druhů vnitřního poškození zbavit. Mnoho moderních světel již nelze demontovat, což v podstatě znemožňuje renovaci vnitřních ploch. V tomto případě je bohužel jediným opravdu dobrým řešením poškozená světla vyměnit.

Doplňující obrázek k článku

Díly a doplňky exteriéru z plastu a gumy

Více opomíjené než nárazníky, více opotřebované než pneumatiky a kola, to je často smutný osud vnějších dílů a doplňků z plastu a gumy. Rozhodně byste na ně neměli zapomenout. Musíte ale vědět, o jaký druh materiálu se jedná a v jaké je kondici. O jaký druh polymeru pečujete, je to guma nebo plast? Chcete materiál v dobrém stavu vyživit a opatřit ochrannou vrstvou nebo ho potřebujete opravit a obnovit? Je na první pohled zjevná letitá špína nebo povrch změnil zbarvení a strukturu? Je plast nebo guma v takovém stavu, že hrozí jejich rozpad nebo bude stačit vyživení a péče?

Pravidelná péče je nejlepší

Hladké i strukturované plasty a vinyl lze snadno udržovat pravidelnou aplikací přípravků Mothers® Naturally Black® Trim & Plastic Restorer (tekutý nebo ve spreji). Na zánovní povrch můžete použít také Mothers® Protectant, vydrží déle lesklý. Ať už použijete kterýkoliv přípravek, nejdůležitější je o plasty, gumu a vinyl pravidelně pečovat. Prodloužíte jejich životnost doplněním chemických látek, které se z materiálu v průběhu času odpařují.

Ačkoliv má plast využití jako součást mnoha automobilových dílů, není to materiál s neomezenou životností, jak by se mohlo zdát. Plasty nejsou nezničitelné a určitě nevydrží věčně. Materiály na bázi ropy vydrží dlouho s minimálním čištěním a údržbou, ale bez ní se v průběhu času pomalu opotřebovávají. Také slunce jejich životnost značně snižuje, před UV paprsky se zkrátka neschovají. Snažte se je udržet čisté a vyživené, zabráníte tak ztrátě esenciálních petrochemikálií.

Doplňující obrázek k článku

Obnova zašlých a dlouhodobě neudržovaných plastů

Obnova starých a vyledlých plastů může být výzva. Roky bez údržby, nečistoty, oxidace a sluneční paprsky si vyberou svoji daň. Nedbalé voskování karoserie zanechá na plastu nevzhledné bílé šmouhy. Obnovení zašlých plastů s nečistotami a poškozeními je jednoduchý proces, ale vyžaduje silný, účelový produkt jako Mothers® Back-to-Black® Heavy Duty Trim Cleaner. A někdy nestačí pouze jediná aplikace.

Doplňující obrázek k článku

Nejprve zkontrolujte, že jsou plasty čisté, chladné na dotek a není na nich již žádný prach a jiné povrchové nečistoty. Poté naneste čistící prostředek na tvrdý kartáč, který je dodáván s naší sadou na čištění Mothers® Back-to-Black® Heavy Duty Trim Cleaner.

Doplňující obrázek k článku

Použijte mírný tlak, kartáčujte povrch překrývajícími se pohyby ze strany na stranu. Buďte opatrní, netlačte příliš silně, raději nechte kartáč dělajt svoji práci.

Doplňující obrázek k článku

Po skončení čištění kartáčem setřete zbytky čističe čistou mikrovláknovou utěrkou. Zkontrolujte povrch. Vypadá čistě, svěže, přirozeně? Je přebytečný přípravek pryč? Pokud se vám výsledek nezdá, je potřeba proces čištění zopakovat, zřejmě byly plasty hodně zničené a dlouho bez údržby. Až čištění dokončíte a budete s výsledkem spokojeni, je potřeba zvážit použití ochranné vrstvy, aby vaše práce nebyla zbytečná a obnovená plocha vypadala navždy skvěle.

Údržba a ochrana lišt, gumových těsnění a dalších

Pro díly, které nejsou dlouhodobě zanedbávány, jsou nejlepší volbou produkty pro údržbu. Šetrné a uživatelsky přívětivé, takové je složení přípravků, kam můžeme zařadit: Mothers® Naturally Black® Trim & Plastic Restorer, který povrch vyčistí a ochrání v jediném kroku a nebo Mothers® Protectant, který primárně plní funkci dlouhodobé ochrany.

Doplňující obrázek k článku

Používání těchto produktů je jednoduché. Aplikujte přípravek na čistý aplikátor nebo utěrku z mikrovláken.

Doplňující obrázek k článku

Používáte-li prostředek s rozprašovačem, aplikujte jej též přímo na aplikátor nebo utěrku. Budete mít jistotu, že jej nanášíte rovnoměrně na potřebná místa a vyhnete se nechtěnné aplikaci na okolní povrchy.

Doplňující obrázek k článku

Ujistěte se, že je povrch chladný a suchý. Vmasírujte přípravek do povrchu plastu, nechte ho vstřebat a kontrolujte rovnoměrnost vrstvy. Pokud vidíte šmouhy nebo skvrny, aplikujte na tato místa přípravek znovu a následně setřete. Opakujte dokud nebude povrch rovnoměrně ošetřen.

Doplňující obrázek k článku

Při práci s velkými plastovými plochami, jakými jsou celoplastové nárazníky, plastové kryty čelních oken, úložné schránky kamionů apod. jsou nejlepší produkty s rozprašovačem nebo spreje. Jsou také ideální pro obtížně přístupné oblasti, jako žebra masek, mřížky apod. Při těchto úkolech oceníte spreje Mothers® Naturally Black® Trim & Plastic Restorer ve spreji a Mothers® Protectant. Jak už jsme uvedli výše, měli byste se snažit i při aplikaci pomocí sprejů setřít přebytečný přípravek, abyste se vyhnuli šmouhám či mapám. Měli byste také setřít zbytky přípravků z okolních povrchů, například laku či skel.

Pozor! Některé povrchy byste neměli ošetřovat těmito přípravky. Jedná se např. o boční schůdky, prahové nášlapy apod., zkrátka ty, na kterých by mohl být kluzký povrch nebezpečný.

Doplňující obrázek k článku

Čiré, mléčné a barevné plasty

Všem druhům hladkých a lesklých plastů (předním i zadním světlům, znakům, průhledným plastovým oknům atd. bude údržba a leštění velmi prospěšná a při pravidelné údržbě vám vydrží jako nové. Pokud budete přípravky jako Mothers® Plastic Polish a Mothers® PowerPlastic 4Lights® používat pravidelně, zabráníte tím žloutnutí a oxidaci povrchu.

Doplňující obrázek k článku

Péče a ochrana gumových těsnicích lišt

Těsnicí gumy kolem oken jsou často opomíjené a přitom jejich funkčnost a význam jsou tak důležité. Abyste zajistili, že zůstanou stále ve špičkovém stavu a budou dobře těsnit, je nezbytné pravidelné používání ochranného přípravku. Šetrné a uživatelsky přívětivé přípravky, jako je Mothers® Protectant, jsou ideální pro udržení těsnění v perfektním stavu a dobré kondici.

Doplňující obrázek k článku

Aplikace je jednoduchá. Nastříkejte přípravek na utěrku z kvalitního mikrovlákna nebo 100% bavlny(zamezíte tak nadměrnému rozstřikování a zbytečně velké spotřebě přípravku) a těsnění s ním otřete. Aplikujte na chladný a suchý povrch. Nezáleží na tom, zda používáte Mothers® Protectant na těsnění, které není černé, jen nesmí být lakované. Počkejte cca 1 minutu a pak setřete přebytečné množství přípravku. Pokud registrujete šmouhy, postup ještě jednou opakujte.

Pokud gumové části začínají blednout, mohli by také následně začít puchřet a tím by se značně zhoršily jejich vlastnosti. V tomto případě použijte silnější Mothers® Naturally Black® Trim & Plastic Restorer, který pomůže zlepšit vzhled i funkčnost. Pokud důkladně aplikujete, může tato regenerační látka přinést ztracený lesk na většinu gumových povrchů. Pokud tedy byla těsnění v horším stavu a nebo nejste s výsledkem na poprvé spokojeni, neváhejte aplikovat více vrstev.

V případě gumových dílů, které vykazují nejen známky stárnutí, ale také velkého znečištění, pomohou specializované čisticí prostředky, které pomohou roky zanedbání vrátit(opět záleží na tom, aby části nebyly lakované). Mothers® vyrábí za tímto účelem čistící prostředek Mothers® Back-to-Black® Heavy Duty Trim Cleaner – po jeho použítí je ale potřeba použít jako ochrannou vrstvu Mothers® Protectant nebo Mothers® Naturally Black® Trim & Plastic Restorerr.

Doplňující obrázek k článku

Péče o okna

Okna a jiné skleněné plochy si také zaslouží tkvalitní péči. Vyvarujte se čisticím prostředkům na bázi amoniaku. Používejte kvalitní utěrky, které nepouští vlákna a často je otáčejte, případně měňte, abyste zamezili vytváření pruhů a šmouh. Přípravky ve spreji nebo v rozprašovači aplikujte přímo na skla.

  • Pokud jde o péči o skla, je nejlepší použít čističe bez amoniaku (čpavku). Jsou šetrné, účinné a bezpečné i pro tónovaná okna a okenní fólie.
  • Povrchy přilehlé oknům jako guma, vinyl nebo kovové lišty ochraňte před čističem skel a použijte pro ně určené přípravky.

Doplňující obrázek k článku

Mothers® vyrábí dva čisticí prostředky na skla speciálně vyvinuté pro použití v automobilovém průmyslu. Jedná se o Mothers® Speed® Glass & Screen Cleaner a Mothers® revision® Glass + Surface Cleaner. Neobsahují čpavek a nepoškodí jemné povrchy vnitřního obplastování ani vnější povrchy. Použijte utěrku z mikrovlákna, nebo zastaralou avšak spolehlivou metodu – novinový papír.

V případě výskytu zaschlých vodních skvrn na venkovní straně oken, máte na výběr ze dvou možností vyvinutých v laboratořích Mothers®: Water Spot Remover for Glass nebo California Gold® Chrome Polish. Oba obsahují mimořádně jemné lešticí částice, které odstraňují nebo zmírňují zaschlé a tvrdé bílé okraje vodních skvrn a stopy, které se v průběhu času objevují po stěračích. Stejně jako u jiných jemných leštěnek budou pravděpodobně potřeba opakované aplikace – sklo je tvrdé a žádá si pravidelnou péči, aby byla zachována jeho perfektní průzračnost.

Při aplikaci dbejte na ochranu lišt kolem oken, leštěnka se do jejich pórů snadno vstřebá a složitě se odstraňuje. Doporučujeme lišty předem řádně ošetřit nebo ochránit maskovací páskou.

Doplňující obrázek k článku

Péče o chromové a leštěné kovové povrchy

Podívejte se na jakékoliv upravené, ale i sériové auto. Vždy na něm najdete chromové, hliníkové nebo nerezové doplňky: koncovky výfuku,lišty v náraznících, znaky, kryty zrcátkek, disky, světla, ale i části pod kapotou nebo v interiéru. Na vozidlech se hojně využívají chromové a lesklé kovové povrchy, takže se vyplatí mít v detailingové výbavě také přípravky pro správnou údržbu a leštění.

Doplňující obrázek k článku

Čištění a leštění chromu

Je důležité rozmyslet, jaké přípravky použijete na jednotlivé povrchy, zejména pak na tenkých lištách a doplňcích. Některé agresivní čisticí prostředky mohou určitý kovový povrch nenávratně poškodit. Chrom je například velmi tvrdý, proto i přípravky na péči o něj mohou být velmi silné. Při práci na malých nebo úzkých dílech použijte aplikátor, aby nedošlo ke zbytečné spotřebě přípravku a nechtěné aplikaci na okolní materiál. Buďte opatrní na jiné povrchy, účinky čističe na chrom mohou snadno poškodit lak, hliník i gumu. Čistič na chrom je účinný na všech chromových součástech, včetně nárazníků a rámů(kromě pochromovaných, většinou plastových lišt). Vždy pracujte pouze na povrchu chladném na dotek.

Po důkladném vyčištění chromových částí bude nutné použít speciální leštěnku na chrom, abyste povrchu dodali ten správný zrcadlový lesk.

Opět musíte pečlivě zvážit, jak budete aplikovat přípravek, protože malé doplňky bývají součástmi gumových, lakovaných a plastových dílů a použití nekvalitní či špatné leštěnky na chrom by je mohlo zbarvit. Používejte leštěnky na chrom Mothers® California Gold® Chrome Polish nebo Mothers® All-Chrome® Quick Polish Cleaner, které jsou svým chemickým složením dostatečně silné na rychlé čištění a leštění, ale dostatečně jemné, aby nepoškodily okolní části.

Doplňující obrázek k článku

Leštění a ochrana chromu
Kromě toho, že přípravky Mothers® California Gold® Chrome Polish a Mothers® All-Chrome® Quick Polish Cleaner dodávají chromovým povrchům brilantní lesk, zanechávají na povrchu také ochrannou vrstvu polymerů, díky které chromové povrchy odolávají šmouhám a otiskům prstů. A nezapomeňte, tyto leštěnky se také perfektně hodí pro navrácení průzračnosti skleněných povrchů.

Doplňující obrázek k článku

Leštění hliníku a texturovaných plechů

Existují dva způsoby, jak leštit hliník – ručně nebo strojně. Každá metoda má určité výhody. Ruční leštění trvá déle, ale umožňuje úplnou kontrolu nad procesem leštění – zejména při leštění extrémně složitých tvarů, úhlů a obtížně přístupných míst. Leštění pomocí nástrojů do vrtaček, jako je Mothers® PowerBall®, PowerBall® Mini nebo PowerCone® je zase mimořádně rychlé a efektivní. Velké plochy hliníku můžete díky těmto nástrojům vyleštit do brilantního lesku v krátkém čase a s malým úsilím. Dává to smysl, pokud potřebujete vyleštit rozměrné díly, hladké nebo texturované plechy, široké límce či paprsky disků. Leštění extrémně členitých a složitých malých ploch však může být pro leštící nástroje Mothers® problém. V těchto případech je nejlepší kombinovat leštění nástroji s ručním doleštěním.

Ruční leštění

Tento proces je snadný a zřetelný. Pracujte na chladném a čistém povrchu. Zvažte pro ochranu pokožky a pohodlnější aplikaci použití nitrilových rukavic. Stejně jako při leštění kol naberte malé množství leštěnky na mikrovláknový aplikátor nebo na dva prsty (proto ty rukavice). Udržujte povrch hliníku vlhký, přidáním leštěnky podle potřeby. Vyhněte se kruhovým pohybům. Pohyb rovnými tahy ze strany na stranu funguje při leštění hliníku nejlépe.

Doplňující obrázek k článku

Ať už pracujete s kteroukoliv leštěnkou, o tom, že to děláte správně se přesvědčíte, když leštěnku otíráte. Utěrka musí být po leštění povrchu černá(šedá). Tento černý zbytkový přípravek působí jako druhotná leštěnka, takže pokračujte v leštění. Pokud nedošlo při otírání k žádnému zbarvení utěrky, použili jste leštěnku na nesprávném povrchu(je pravděpodobně lakovaný nebo jinak ošetřený. Bude tedy nutné sáhnout po správné leštěnce. Zbytky leštěnky odstraňte čistou a suchou mikrovláknovou utěrkou. Nenechte leštěnku na povrchu zaschnout. Podívejte se na našeho odborníka pana chemika, který vám ukáže proces ručního leštění.

Ultra jemné lešticí částice v Mothers® Billet Metal Polish
Mothers® Billet Metal Polish je mnohem jemnější než Mothers® Mag & Aluminium Polish(můžeme je porovnat – řekněme že je mezi nimi takový rozdíl, jako mezi brusným papírem hrubosti 80 a 400) a je ideální pro frézované, kované i lité hliníkové disky, mosaz a další kovy.

Leštění pomocí nástrojů Mothers® – nástavců do vrtačky

Pracujte vždy na chladném a čistém povrchu. Při použití lešticích nástrojů použijte ochranné brýle, ochrana očí je důležitá. Stejně jako při ručním leštění, je vhodné používat jednorázové nitrilové rukavice. Nastavte otáčky vrtačky v rozmezí 300-400 ot/min. a směr otáčení po směru hodinových ručiček.

Doplňující obrázek k článku

Na nástroj naneste dostatečné množství leštěnky a položte nástroj na hliník. Začněte pomalu, leštěnka i nástroj se musí začít zabarvovat do černa(šeda). Leštěte ve všech směrech, ale vždy rovnými překrývající se pohyby. Pracujte po jednotlivých menších sekcích a nezapomeňte, že povrch musí být stále vlhký, leštěnka by neměla zaschnout.

Doplňující obrázek k článku

Odstraňte černé zbytky čistou mikrovláknovou utěrkou a pokračujte až do vyleštění celé kovové plochy.

Péče o exteriér